Hoe de maan is ontstaan

Nu er sprake is van een nieuwe maanrace zou je denken dat we de maan inmiddels kennen. Niemand weet echter hoe die oude vertrouwde maan van ons precies ontstaan is. Een overzicht van de meest realistische theorieën.

Qua samenstelling blijkt het maangesteente veel overeenkomst te vertonen met de mantel van de aarde. Dat wil zeggen dat de maan niet elders is geboren om op een later moment ‘ingevangen’ te zijn door de zwaartekracht van de aarde. Met het idee dat de maan dan toch op de een of andere manier uit de aarde is ontstaan, wordt al gespeeld sinds de jaren 1970. De maan zou uit de aarde zijn losgeslagen door een catastrofale kosmische inslag in de vroege jeugd van het zonnestelsel. De botsingstheorie was geboren.

Daarnaast behoren de Big Whack-theorie of inslagtheorie en de georeactortheorie tot de mogelijkheden. Het zal niet meevallen om zekerheid te krijgen over wat zich zo’n 4,5 miljard jaar geleden afspeelde, toen de maan ontstond. Experts kijken uit naar nieuwe resultaten van toekomstig bemand en onbemand onderzoek, al beseffen ze dat het nog een jaar of tien zal duren voordat we de vraag naar het ontstaan van de maan bevredigend hebben beantwoord.