
Senne Starckx
Meest behandelde onderwerpen:

Prehistorisch stenen ‘gereedschap’ kan per abuis door apen zijn gemaakt
Archeologen denken maar beter twee keer na voor ze scherpe stenen of steenscherven aan oermensen toewijzen, nu is gebleken dat ook apen ze kunnen produceren.
‘Met nanodeeltjes kunnen we diagnoses vervroegen en behandelingen vooruithelpen’
Nanodeeltjes zorgen voor de kleurenpracht in middeleeuwse glas-in-loodvensters, maar ze verkleuren ook het streepje op je covidtest. Ze vormen mogelijk ook de basis voor revolutionair nieuwe medische behandelingen. Dat staken we op uit ons gesprek met Luis Liz-Marzán, scheikundige, nanodeeltjesexpert en kersvers eredoctor aan de UAntwerpen.

‘Het is nu of nooit voor de anderhalve graad opwarming’
De broeikasuitstoot moet nu meteen drastisch naar beneden, schrijven wetenschappers in een nieuw rapport van het VN-klimaatpanel. ‘Alle landen gaan akkoord’, zegt co-hoofdauteur Detlef van Vuuren.

T. rex onder de hamer. Wat betekent dat voor de wetenschap?
Binnenkort wordt voor de derde keer een ‘volledig’ skelet van een Tyrannosaurus rex geveild. Een schande, vinden vele dino-experts. Paleontoloog Koen Stein is genuanceerder. ‘Zolang een fossiel beschikbaar blijft voor de wetenschap, kan ik ermee leven.’

Tinhandel verbond Centraal-Azië met Europa in de bronstijd
Een aanzienlijk deel van het tin uit een ruim drieduizend jaar oud scheepswrak voor de kust van Turkije kwam helemaal uit mijnen in het huidige Oezbekistan.

Quantumcomputer van Google creëert ‘wormgat’
Amerikaanse onderzoekers creëerden een quantumfysisch equivalent van een wormgat, een vooralsnog theoretische sluipweg tussen verafgelegen gebieden in de ruimtetijd.

De Angelsaksen migreerden massaal naar Engeland
De Angelsaksen kwamen in groten getale naar vroegmiddeleeuws Engeland.

‘Om vooruitgang te boeken moeten we onze intuïtie negeren’
Kwantumfysicus Anton Zeilinger won vandaag, samen met Alain Aspect en John F. Clauser, de Nobelprijs Fysica. Eos sprak hem in 2016: ‘Ik wil vrij zijn en de fundamenten van de kwantumfysica onderzoeken’.

‘Het is niet schokkend dat Homo sapiens seks heeft gehad met de neanderthaler’
Dankzij het werk van paleogeneticus Svante Pääbo weten we dat gemiddeld twee procent van ons DNA afkomstig is van neanderthalers. Vandaag wint hij de Nobelprijs voor Geneeskunde. Eos sprak met hem in 2014: ‘Mogelijk hebben wij onze neiging tot zwaarlijvigheid geërfd van de neanderthaler’.