
Senne Starckx
Meest behandelde onderwerpen:

Leeuwen moet het afleggen tegen … het stekelvarken
Ze jagen het liefst op zebra’s, antilopen en zelfs giraffen. Maar leeuwen weten ook een lekkere stukje stekelvarken te appreciëren. Als ze er er een te pakken kunnen krijgen. En als ze er zelf niet het loodje bij leggen.

Krimpend goud moet natuurkunde uit impasse helpen
Fysici zijn wanhopig op zoek naar aanwijzingen in de natuur waarmee ze nieuwe theorieën kunnen onderbouwen. Mogelijk liggen die verscholen in minuscule verschuivingen van de fundamentele natuurconstanten.

Airco kan naast frisse lucht ook brandstof maken
Ventilatiesystemen en airco’s zijn doorgaans energieverslindende apparaten. Maar als ze naast de lucht verversen en koelen er ook CO2 uithalen, verschrompelt hun impact op milieu en klimaat.

Chaostheorie zoekt mee naar MH370
Op 8 maart 2014 vertrok Malaysia Airlines-vlucht 370 vanuit Kuala Lumper richting Peking. Daar zou de Boeing 777 echter nooit aankomen. Vijf jaar later is er – behalve wat aangespoelde brokstukken – nog steeds niets van het toestel, en de 239 mensen aan boord, teruggevonden.

Bijbelse aartsvijand van Israëlieten heeft echt bestaan
De Moabitische koning Balak zou zijn buren, de Israëlieten, hebben proberen te vervloeken – tevergeefs. Een nieuwe analyse van de beroemde Stele van Mesha toont nu aan dat de oudtestamentische koning wellicht echt heeft bestaan.

Fotokatalysator filtert lucht binnenshuis
Meubels en interieurmaterialen geven verschillende ongezonde stoffen af. Beter dan de binnenlucht continu te verversen met – vaak vervuilde – lucht van buiten, is ze rechtstreeks te zuiveren. Dat kan nu met een door Antwerpse wetenschappers ontwikkeld systeem.

Microrobots ruimen bacteriën op
Bacteriën organiseren zich vaak in robuuste en moeilijk verwijderbare biofilms. ‘Antimicrobiële’ robotjes kunnen deze films beter opruimen dan de huidige, chemische middelen.

Vogels houden wel van koffieplantages
De komst van (open) koffieplantages in tropisch regenwoud heeft geen nefaste invloed op de diversiteit van het vogelbestand. Bovendien doet een klein beetje schaduw wonderen.

Genoomanalyse wordt dagelijkse praktijk in ziekenhuis
Onder leiding van het Leuvense onderzoeksinstituut Imec werd een platform ontwikkeld dat genoomdata snel en kostenefficiënt omzet in nuttige informatie voor artsen.