Senne Starckx
Meest behandelde onderwerpen:
En als we nu al een vaccin hadden?
Terwijl grote buur Spanje bijzonder zwaar getroffen is door het coronavirus, lijkt Portugal de dans te ontspringen. Hetzelfde zien we in de voormalige DDR, dat minder besmettingen en doden laat optekenen dan de rest van Duitsland. Mogelijk zorgt een bestaand vaccin tegen tuberculose er voor wat bescherming.
‘Als tijdens mijn tv-carrière bekend was geworden dat mijn vader een SS’er was, had ik het kunnen schudden’
Op dinsdag 29 april overleed journalist en oud-Ruslandcorrespondent Alexander Münninghoff. In 2015 interviewde journalist Senne Starckx hem naar aanleiding van zijn boek De stamhouder, waarin hij zijn ongelofelijke (maar ware) familiegeschiedenis uit de doeken doet.
De grote onbekende: hoeveel mensen zijn besmet (geweest)?
Modelleerwerk van Britse wetenschappers doet uitschijnen dat de omstreden ‘groepsimmuniteit’ al is bereikt in het Verenigd Koninkrijk. Maar bij nader inzien schept het onderzoek vooral valse hoop. Niet verwonderlijk voor een studie die niet eens werd gepubliceerd (en dus ook niet getoetst) en die bovendien is gebaseerd op een dubieuze aanname.
Een silver bullet tegen antrax
Antonella Fioravanti was vastbesloten om het onverwoestbaar gewaande pantser van de miltvuurbacterie te breken. Haar collega’s gaven haar weinig kans, maar vorig jaar speelde ze het toch klaar.
Grootschalig genoomonderzoek legt voorstadia van kanker bloot
Genetisch onderzoek op kankercellen is niet nieuw, maar nog nooit werd het volledige DNA van zoveel verschillende tumortypes uitgelezen en geanalyseerd. De resultaten van het immense PCAWG-project worden deze week met veel bombarie gepresenteerd in Nature.
‘Ozonkillers’ goed voor helft opwarming Noordpool
De klimaatopwarming gaat twee tot drie keer sneller in het Noordpoolgebied dan elders op aarde. Ozonafbrekende stoffen zouden daarin tot voor kort een grote rol hebben gespeeld.
De wetenschappelijke prestatie van het jaar: eerste foto van een zwart gat
Het is dé foto, en waarschijnlijk ook dé doorbraak, van 2019: het eerste beeld van een zwart gat, een van de bijzonderste fenomenen in de kosmos.
Scheepvaart is efficiënter dan wegtransport
Natuurlijk stoot een schip veel meer CO2 uit dan een vrachtwagen, maar hoe ziet het emissieplaatje eruit als we de uitstoot per afgelegde ‘containerkilometer’ bekijken?
Met nieuwe technieken kijken naar de maan
Tijdens de Apollo-missies brachten de Amerikanen enkele honderden kilo’s maansteen en -stof naar de aarde. Sommige stalen worden pas nu onderzocht.