
Senne Starckx
Meest behandelde onderwerpen:

Grootschalig genoomonderzoek legt voorstadia van kanker bloot
Genetisch onderzoek op kankercellen is niet nieuw, maar nog nooit werd het volledige DNA van zoveel verschillende tumortypes uitgelezen en geanalyseerd. De resultaten van het immense PCAWG-project worden deze week met veel bombarie gepresenteerd in Nature.

‘Ozonkillers’ goed voor helft opwarming Noordpool
De klimaatopwarming gaat twee tot drie keer sneller in het Noordpoolgebied dan elders op aarde. Ozonafbrekende stoffen zouden daarin tot voor kort een grote rol hebben gespeeld.

De wetenschappelijke prestatie van het jaar: eerste foto van een zwart gat
Het is dé foto, en waarschijnlijk ook dé doorbraak, van 2019: het eerste beeld van een zwart gat, een van de bijzonderste fenomenen in de kosmos.

Scheepvaart is efficiënter dan wegtransport
Natuurlijk stoot een schip veel meer CO2 uit dan een vrachtwagen, maar hoe ziet het emissieplaatje eruit als we de uitstoot per afgelegde ‘containerkilometer’ bekijken?

Met nieuwe technieken kijken naar de maan
Tijdens de Apollo-missies brachten de Amerikanen enkele honderden kilo’s maansteen en -stof naar de aarde. Sommige stalen worden pas nu onderzocht.

Albert Einstein woonde in 1933 zes maanden in De Haan
Voor hij in september 1933 definitief naar de Verenigde Staten vertrok, bracht Albert Einstein zijn laatste zomer op Europese bodem door in De Haan, aan de Belgische kust. In de idyllische rust van de ‘Concessie’ knipte de beroemde natuurkundige zijn laatste banden met de Duitse wetenschappelijke wereld door. Maar Einstein kwam in Villa Savoyarde ook aan werken toe.

Kempense onderzoeksreactor moet weg openen naar duurzame kernenergie
Een van de grote euvels van kernenergie is het radioactieve afval. Het blijft honderdduizenden jaren lang gevaarlijk. Eén proces zou toelaten om de levensduur van dat afval sterk te reduceren. Met een onderzoeksreactor in Mol willen Belgische atoomwetenschappers dat proces in de praktijk demonstreren.

Antiek priemgetallenalgoritme krijgt upgrade
Met de ‘zeef van Eratosthenos’ kun je elk priemgetal vinden dat kleiner is dan een opgegeven getal. De tweeduizend jaar oude methode krijgt nu een update.

Bron verboden ‘ozonkiller’ eindelijk gevonden
Chloorfluorwaterstoffen zijn al meer dan dertig jaar verboden, maar de laatste tijd zagen wetenschappers een stijging van een welbepaalde cfk. Die blijkt vooral uit China te komen.