
Senne Starckx
Meest behandelde onderwerpen:

De eerste adem van onze planeet
De ‘zuurstofrevolutie’ was een van de belangrijkste omwentelingen in de geschiedenis van het leven. Ze zou zich bijna 2,5 miljard jaar geleden hebben voltrokken, concluderen wetenschappers op basis van bacterie-onderzoek én van de veranderende zonnedaglengte.

Zuidpool draagt nog sporen van luchtvervuiling door Maori’s
De vervuiling van de lucht is niet begonnen met de industriële revolutie. Ook de eerste bewoners van Nieuw-Zeeland konden er wat van.

‘Eeneiig’ zit in het DNA
Identieke tweelingen zijn niet voor honderd procent genetisch hetzelfde, en dat is zelfs te zien aan hun DNA.
Etrusken kwamen niet uit het oosten
Genetisch verschilden de voorlopers van de Romeinen maar weinig van andere volkeren op het Italisch schiereiland. Vreemd genoeg spraken de Etrusken wel een heel andere taal.

Passief roken veroorzaakt maar zelden longkanker
Mensen met longkanker zijn niet altijd rokers. Sterker, soms hebben ze nooit een sigaret aangeraakt. Hun ziekte is veelal het gevolg van toevallige mutaties.

De jacht op de magische kogels
Het arsenaal aan geneesmiddelen met antilichamen groeit. Het Gentse biotechbedrijf Ablynx heeft daar mee voor gezorgd. Heeft de geneeskunde haar magic bullets gevonden?

Hoe gevaarlijk is het Fukushima-water?
Vanaf volgend jaar wil Japan mondjesmaat radioactief blus- en koelwater lozen in de Stille Oceaan. Zelfs in het meest pessimistische scenario zal dat niet leiden tot een gevaarlijke blootstelling voor strandgangers of viseters.

Vangnet voor superheet plasma
Wolkjes deuterium moeten losgeslagen elektronen in de ITER- fusiereactor onderscheppen.

'Aanvankelijk was ik niet zo geïnteresseerd in de zon'
Donderdag overleed de Nederlandse astronoom Kees de Jager op honderdjarige leeftijd. Eos zocht hem in 2010 op in de sterrenwacht Sonneborgh in Utrecht, waar hij ook een tijdlang directeur was. Hieronder enkele fragmenten uit het interview.