
Senne Starckx
Meest behandelde onderwerpen:

Boerenleven is (was) drukker dan dat van jager-verzamelaars
Het ontstaan van de landbouw wordt vaak als de eerste grote stap gezien in de vooruitgang van de mensheid.

Plantenvirus brengt pesticiden ondergronds
Het tabaksmozaïekvirus is schadelijk voor tomaten en aardappelen, maar andere gewassen laat het virus met rust. Sterker, het steekt zelfs een handje toe bij de bescherming van de wortels van de planten.

Afsplitsing neanderthalers vond veel vroeger plaats
De vertakking in de menselijke stamboom die leidde tot het ontstaan van enerzijds neanderthalers en anderzijds de moderne mens, wordt nu gedateerd op 800.000 jaar geleden.

‘Fluitje’ houdt vleermuizen weg van windmolens
Een zender die enkel wind nodig heeft om geluid te maken, kan vleermuizen op een veilige afstand houden.

Ultragevoelige radarchip houdt de vinger aan de pols
Het Leuvense onderzoeksinstituut imec heeft een compacte radarchip ontwikkeld die de ademhaling, het hartritme en zelfs de kleinste bewegingen in de hand of de vingers kan detecteren.

Mensen met synesthesie zien letters zoals ze vroeger op de koelkast hingen
Synesthesisten zien vaak kleuren als ze bepaalde woorden of letters lezen. Dat zicht blijkt te zijn beïnvloed door magneetletters uit de kinderjaren.

Astronauten hebben méér hersenvocht
Dat een langdurig verblijf in de gewichtloze ruimte een ferme impact heeft op het menselijk lichaam, wisten we al. Ook op vochtkamers in onze hersenen, blijkt nu.

Stadsbomen groeien sneller, maar sterven jong
Het vergroenende karakter van stadsbomen gaat deels verloren doordat ze sneller afsterven dan soortgenoten in bossen op het platteland.

Pinguïns bemesten Antarctisch hinterland (en dat is goed voor het ecosysteem)
Tot een kilometer ver zorgen de uitwerpselen van pinguïns en van zeeolifanten voor een vruchtbare grond, voldoende voor een primair ecosysteem.