Een zonnewagen op je oprit

27 februari 2017 door KV

Zes leden van het Solar Team Eindhoven bouwen de eerste commerciële zonneauto.

Het Solar Team werd tijdens de World Solar Challenge in 2013 en 2015 wereldkampioen in de klasse van gezinsauto’s op zonne-energie. Zijn wagen, Stella genaamd, haalde tijdens de race van 3.000 kilometer dwars door Australië een gemiddelde snelheid van 67 kilometer per uur. Zelfs met vier passagiers haalde de wagen op zijn top nog 120 kilometer per uur. Ook in comfort scoorde de wagen beter dan zijn tegenstanders.

Zes ex-leden van de succesvolle zonnewagen hebben het bedrijf Atlas Technologies opgericht. Ze willen de eerste commerciële zonnewagen op de markt brengen. Die mag wat zwaarder zijn dan de racewagen, in ruil voor meer comfort, veiligheid en ruimte.

Het team legt zichzelf drie technische uitdagingen op: de zonnepanelen moeten heel flexibel zijn, de wagen moet minder dan 1.000 kilogram wegen en de aerodynamica en het esthetische moeten met elkaar in balans zijn.

Volgens Lex Hoefsloot heeft de zonnewagen meer toekomstperspectieven dan de elektrische wagen: zo is hij niet afhankelijk van laadpalen of de capaciteit van het energienet. De zonnewagen moet over twee tot vier jaar op de markt verschijnen.