Goedkope computer krijgt grote upgrade

De vierde Raspberry Pi heeft tot 4 GB RAM en een krachtigere processor. En je kan er twee 4K-schermen op aansluiten.

De bankkaartgrote, spartaans ontworpen Raspberry Pi-computer heeft een aanzienlijke upgrade gekregen. De Raspberry Pi 4 heeft tot 4 GB RAM-geheugen en een krachtigere processor. Verder heeft de computer nu twee micro-HDMI-uitgangen voor 4K-displays en twee USB 3-poorten voor snellere gegevensuitwisseling.

Je kan de computer onder meer gebruiken om drones aan te sturen en te racen met zelfrijdende speelgoedautootjes

De prijs van de computer blijft onveranderd ten opzichte van het vorige model. Voor iets minder dan 40 euro kan je in België een Raspberry Pi 4 met 1 GB RAM krijgen. De versie met 4 GB kost rond de 60 euro. Daaraan dien je wel nog enkele niet onbelangrijke parafernalia toe te voegen. De computer komt zonder monitor, toetsenbord, muis en stroomvoorziening. Het Linux-besturingssysteem zit op een micro-SD-kaart die je apart moet aanschaffen.

De Raspberry Pi-modellen kennen een relatief groot succes. Kort nadat de Britse Raspberry Pi Foundation de eerste modellen in 2012 in circulatie bracht, wisten de computers een vaste plaats te bemachtigen in de pc-markt. Tegen eind vorig jaar werden wereldwijd in totaal meer dan 23 miljoen toestellen verkocht. 

Aanvankelijk richtte de organisatie zich met de hoofdzakelijk op scholen, al dan niet in ontwikkelingslanden. Intussen maken ook bedrijven en onderzoeksinstellingen gebruik van de computers, onder meer voor 3D-printing en Internet of Things-toepassingen.

De toestellen hebben ook een enthousiaste achterban binnen hobbyisten- en doe-het-zelverskringen. Zij gebruiken de computer onder meer om drones aan te sturen en te racen met zelfrijdende speelgoedautootjes.

Iemand heeft er zelfs een soort muziekscanner mee gebouwd. Hij ontwierp een standje en koppelde dat aan een camera en een Raspberry Pi. In de gleuf van het standje schuif je de hoes van een lp, cd of dvd. De camera registreert de informatie op de hoes, waarna de computer online zoekt naar de overeenkomstige media. Sluit slimme speakers aan op het standje, en je kan de muziek digitaal afspelen. Handig voor als je een gebroken plaat hebt, of voor muziekwinkels die platen willen laten voorbeluisteren zonder de verpakking te beschadigen.

Het valt nog af te wachten hoe de vierde Raspberry Pi zich van taken kwijt zoals YouTube-filmpjes streamen of scrollen door Facebook. Daar hadden vorige modellen het af en toe lastig mee. Voor zulke doeleinden waren gebruikers tot nu toe beter af met een conventionele desktop of laptop.