Eos Bibliotheek

NarcoReader speurt naar drugs

UAntwerpen coördineert een Europees project om efficiënter drugs te kunnen opsporen. De innovatieve NarcoReader speelt daar een belangrijke rol in.

Politie en douane investeren veel tijd en middelen in het opsporen van drugs. Om succes te boeken is het belangrijk dat opsporing en identificatie efficiënt gebeurt. “Vandaag wordt er nog steeds met eenvoudige kleurentesten, gebaseerd op chemische reacties, gewerkt”, weet prof. Karolien De Wael (Onderzoeksgroep AXES). “Dat heeft nadelen. Na een dure controle in een labo blijkt het resultaat vaak vals positief te zijn. Erger nog zijn de vals negatieve resultaten bij kleurtesten, waardoor drugs door de mazen van het net glippen.”

Elektrochemische sensor

“Binnen de 40 seconden kennen we het resultaat”, zegt prof. Karolien De Wael.

Europa investeert nu 5,5 miljoen euro in het BorderSens-project. UAntwerpen coördineert het consortium, met zestien partners uit acht EU-lidstaten. “Wij werkten aan een technologie om een breed gamma aan drugs en versnijdingsmiddelen op te sporen met een elektrochemische sensor”, legt De Wael uit. “Die innovatieve NarcoReader stuurt via een elektrode een kleine elektrische impuls door het staal. Binnen de 40 seconden verschijnt het resultaat van de test op de gekoppelde smartphone of tablet. Gedaan met de vele valse positieven en valse negatieven.” De technologie werd in het labo reeds succesvol getest op het opsporen van cocaïne. “Samen met het Departement Productontwikkeling werken we nu aan een gebruiksvriendelijk device voor de detectie van alle drugs. Dankzij onze waardevolle samenwerkingen met forensische instituten en politiediensten kunnen we dit testen in de praktijk.”