Nieuw apparaat produceert drinkwater in de woestijn

De machine haalt vocht uit de lucht en maakt daar drinkwater van.

Wetenschappers ontwikkelden een speciaal waterabsorberend materiaal dat de drinkwaterproductie mogelijk maakt. Dat materiaal bestaat uit een zeer poreus, op aluminium gebaseerd metaal-organisch raamwerk. Eén gram van het materiaal heeft de afmeting van een voetbalveld. Watermoleculen uit de lucht blijven aan het raamwerk hangen. Daardoor neemt de luchtvochtigheid toe en condenseert waterdamp al bij kamertemperatuur. Bij opwarming door zonlicht kan het water worden opgevangen. Het apparaat werkt continu op zonnecellen en een batterij. 

Een machine niet groter dan een magnetron kan per etmaal 1,3 liter water oogsten per kilogram van het materiaal. Dat levert in totaal 7 a 10 liter per dag. Een oogstmachine ter grootte van een kleine koelkast levert 200 a 250 liter, genoeg water voor een gezin om te drinken, te koken en te douchen. 

De nieuwe machine is een verbetering van een prototype uit 2017. Het systeem is nu uitgerust met ventilatoren die dag en nacht lucht naar binnen zuigen. Met deze actieve versie is het mogelijk om tien keer zoveel en in rapper tempo water te produceren dan bij het eerste model, dat alleen ‘s nachts vocht opnam.