Dieet omgooien? Hou rekening met een wachttijd

30 december 2016 door Eos-redactie

Darmflora houdt niet van verandering.

Wie straks in januari plotsklaps overstapt van een calorie- en vetrijk, ‘Westers’ dieet naar een gezonder en meer plantaardig voedingspatroon, die houdt er best rekening mee dat zijn darmflora die switch niet zo snel zal maken.

Een groot deel van onze darmbacteriën lijkt zeer behoudsgezind. Ons zogenaamde microbioom lijkt simpelweg niet te houden van verandering, en zeker niet als die plotsklaps komt – talloze mensen zullen het nieuwe jaar wellicht weer soberder inzetten om alle vet- en caloriereserves van de feestdagen kwijt te raken.

Amerikaanse voedingswetenschappers ontdekten dat muizen die van de ene dag op de andere overschakelden van een ongelimiteerd ‘Westers’ dieet op een gezonder en meer plantaardig voedingspatroon, hier geen directe gevolgen van ondervonden – en muizen zijn heel klein, dus als er al een kleine verbetering was dan zou dit bij mensen zeker verwaarloosbaar zijn.

De verklaring ligt volgens de onderzoekers in de darmflora. Ze ontdekten meer bepaald dat vele darmbacteriën zeer behoudsgezind zijn, en dat ze zich weigeren aan te passen aan het nieuwe voedingsregime. Met andere woorden: een verandering in dieet heeft pas effect als die conservatieve darmbacteriën de plaat hebben gepoetst. Dat kan een tijdje duren, want onze darmen bevatten miljarden bacteriën. (sst)

Bron: Jeffrey Gordon, Washington University, St. Louis, VS in Cell Host & Microbe