Suiker verslechtert onze gemoedstoestand

Verbetert suiker ons humeur? Nee, integendeel. Suiker heeft geen voordelige effecten op onze gemoedstoestand, maar kan het juist verergeren. Het verhoogt de moeheid en verlaagt onze alertheid binnen het uur na de consumptie. 

De hoeveelheid geconsumeerde suiker maakt vrijwel geen verschil. Suiker heeft verder ook geen gunstig effect op onze gemoedstoestand bij veeleisende mentale of fysieke activiteiten. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Warwick, de Humboldt Universiteit van Berlijn en de Lancaster Universiteit. Ook blijkt dat mensen die suiker aten zich meer moe en minder alert voelden dan degenen die geen suiker aten.

De onderzoekers gebruikten gegevens van 31 studies waar meer dan 1.300 volwassenen aan deelnamen. Ze onderzochten het effect van suiker op verschillende aspecten van ons humeur waaronder boosheid, alertheid, depressie en moeheid.

Het idee dat suiker ons humeur kan verbeteren, heeft een grote invloed gehad op mensen overal ter wereld die suikerhoudende dranken drinken om alerter te zijn of om moeheid tegen te gaan, zegt Dr. Mantantzis van de Humboldt Universiteit die het onderzoek leidde. Onze bevindingen geven aan dat zon beweringen niet onderbouwd zijn. Suiker zal je waarschijnlijk slechter doen voelen.

"Suikerhoudende dranken of snacks zijn geen snelle brandstof om ons alerter te maken"

“De toename van obesitas, diabetes en stofwisselingssyndroom de laatste jaren benadrukt dat er nood is aan evidence-based voedingsstrategieën om een gezonde levensstijl te bevorderen. Suikerhoudende dranken of snacks zijn geen snelle brandstof om ons alerter te maken”, zegt Dr. Sünram-Lea van de Lancaster Universiteit.

Suikerconsumptie in Vlaanderen

Hoe zit het met onze suikerconsumptie? Volgens de Belgische nationale voedselconsumptiepeiling van 2014 consumeert 19,3 procent van de Belgen dagelijks zelf toegevoegde suikers. Dit is bijvoorbeeld een klontje suiker in koffie of thee. 24,3 procent van de mannen drinkt minstens één keer per dag gesuikerde frisdrank. Voor vrouwen is dat ongeveer de helft (12 procent).

Meer dan de helft van de Vlamingen denkt dat zijn of haar suikergebruik oké’ is. Maar we eten gemiddeld zeventien suikerklontjes per dag, wat dubbel zo veel dan goed is. Dat blijkt uit een studie van ziekenfonds Partena in samenwerking met iVox.