Vergeet al die wonderdiëten: ze zijn niet vol te houden

23 april 2018 door DDC

De oorzaak van overgewicht is volgens Belgisch arts Luc Evenepoel simpel: we eten te veel en te veel rommel. De oplossing is dat eveneens: eet minder, eet minder bewerkte producten en wees je bewust van wat, hoe en wanneer je eet. Evenepoel geeft concrete tips om dat voor elkaar te krijgen.

We hebben het uit ongeloof even opgezocht en het ‘eet elke dertien minuten’ dieet dat Luc Evenepoel aanhaalt als voorbeeld van een van de pot gerukte diëten bestaat wel degelijk. Helaas mag er niet eender wat worden gegeten: bij voorkeur knabbel je quasi continu selder, wortels en paprika weg. Niet gek genoeg? Waarom dan niet opteren voor moedwillige besmetting met een lintworm. Potentieel dodelijk, dat wel.

Alle wonderdiëten hebben volgens Evenepoel één ding gemeen: ze werken niet. Of juister: ze werken even, maar zijn niet vol te houden.

Werkt ook niet: sporten. Het effect van lichaamsbeweging om gewicht te verliezen is overroepen, verduidelijkt de in Zuid-Afrika wonende Belgische arts. Wie veel beweegt, verbruikt amper meer calorieën. Hoe dat precies komt, is nog onderwerp van verder onderzoek, maar intussen is wel al duidelijk dat de sleutel tot een gezond gewicht op je bord ligt, en niet op de looppiste.

Wat werkt er dan wel? De oorzaak van overgewicht is volgens Evenepoel simpel: we eten te veel, en we eten te veel rommel. Dat oplossing is dat eveneens: eet minder, eet minder bewerkte producten en wees je bewust van wat, hoe en wanneer je eet. Net zoals hij dat eerder al deed in zijn boek Levenslank geeft Evenepoel concrete tips om dat voor elkaar te krijgen. Opschrijven wat je zoal eet, van kleinere borden eten, regelmaat inbouwen en opletten met vlot binnenlopende vloeibare calorieën zijn er daar een paar van.

Van diëten word je dik wil een meer actuele en ‘spitsere’ versie zijn van Levenslank. Soms wat te spits. Na een tijdje heb je van de culinair geïnspireerde woordspelingen à la ‘een hele boterham’, ‘klare wijn schenken’, ‘te veel om te verteren’, ‘zoete koek’ en ‘gebakken peren’ je…euhm buik vol. De vaak flauwe cartoons stemmen ook niet vrolijk. Toch is dit no-nonsens boek een waardevol tegengewicht in een genre waarin veel gebakken lucht wordt geserveerd.

Van diëten word je dik. Luc Evenepoel. Borgerhoff-Lamberigts