Voeding

Verzachten omega 3-vetzuren hoofdpijn?

Wie vaak last heeft van hoofdpijn, zou de frequentie van de pijn kunnen verminderen door over te schakelen op een mediterraan voedingspatroon, rijk aan producten met omega 3-vetzuren. Die worden immers gekoppeld aan de vermindering van hoofdpijn. Klopt dit?

Waar komt deze bewering vandaan?

Naargelang hun scheikundige eigenschappen worden vetten ingedeeld in minder gezonde verzadigde vetzuren, en gezonde onverzadigde vetzuren. Omega 3-vetzuren horen tot de gezonde groep en zijn te vinden in walnoten, vette vissoorten en sommige verrijkte dieetmargarines. Via vetachtige moleculen in de bloedbaan zouden deze omega 3-vetzuren een rol kunnen spelen in het behandelen van hoofdpijn.

Amerikaanse onderzoekers gingen na of een voedingspatroon rijk aan omega 3-vetzuren een rol kon spelen in de behandeling van hoofdpijn. Een groep van 182 hoofdzakelijk vrouwelijke patiënten met regelmatige aanvallen van hoofdpijn moesten een dieet rijk aan omega 3-vetzuren volgen, samen met een controlegroep die normale voeding kreeg.

Aan de hand van vragenlijsten gingen de onderzoekers het voorkomen en de intensiteit van hoofdpijn bij de vrouwen na. Na 16 weken daalde de frequentie en de ernst van de hoofdpijn in de omega 3-groep, net als het aantal dagen per maand met hoofdpijn. Het aantal dagen met hoofdpijn per maand daalde van gemiddeld 16 naar 11. Er was echter geen verschil in hoe de vrouwen hun levenskwaliteit ervoeren.

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

Dergelijke voedingsstudies lijken eenvoudig, maar zijn in de werkelijkheid moeilijk uit te voeren. Het probleem is dat niet alleen de aanvoer van omega 3-vetzuren verschilde tussen de interventie- en de controlegroep, maar ook de voeding. We weten dus niet met zekerheid of de betere resultaten komen door de hogere aanvoer van omega 3-vetzuren of doordat de voeding die de interventiegroep kreeg over het algemeen gezonder was.

Op zich is dit niet zo belangrijk: de deelnemers in de interventiegroep ervoeren minder dagen met hoofdpijn, wat op zich het belangrijkste is. Het is wel zo dat het via voeding niet gemakkelijk is om aan voldoende omega 3-vetzuren te raken.

Sommige vissoorten bevatten bijna geen omega 3-vetzuren, zoals kabeljauw, in tegenstelling tot vette vissoorten zoals makreel en zalm. Maar ook hier kan een probleem optreden: gekweekte vissoorten zoals zalm bevatten soms geen omega-3 vetzuren omdat de voeding van die vissen geen omega 3-vetzuren bevat. Anderzijds kunnen kippeneieren wel omega 3-vetzuren bevatten, als de kippen vismeel krijgen dat ermee verrijkt werd.

Mensen met hoofdpijn die de resultaten van deze studie willen toepassen, kunnen eigenlijk beter kiezen voor een gezonde voeding zoals beschreven door het Vlaams Instituut Gezond Leven en voedingssupplementen met omega 3-vetzuren nemen om er zeker van te zijn dat ze voldoende omega 3-vetzuren innemen.

Conclusie

Deze interventiestudie toont aan dat een gezonde voeding rijker aan omega 3-vetzuren de frequentie en de ernst van de hoofdpijn kan doen dalen bij mensen die regelmatig aanvallen hebben. De deelnemers aan deze studie waren hoofdzakelijk vrouwen, waardoor het moeilijk is om conclusies te trekken voor mannen en kinderen.