Zo verspil je minder voedsel

Van al het voedsel dat we kopen, gooien we gemiddeld een derde weg. Enkele eenvoudige tips kunnen dat voorkomen.

Stel je voor dat je thuis komt van de winkel met drie zakken boodschappen en dat je er onmiddellijk een in de vuilbak kiepert. Je gezinsleden zouden ongetwijfeld denken dat je gek geworden bent. Maar we doen het allemaal. Niet onmiddellijk, maar toch. 

De voornaamste reden waarom we etenswaren weggooien, is omdat de uiterste houdbaarheidsdatum is overschreden of omdat we denken dat de producten niet meer veilig zijn voor consumptie. Maar het is een eitje om dat te voorkomen.

Deel je koelkast slimmer in

Je zet al een enorme stap door je koelkast te reorganiseren. Zet de producten die je net hebt gekocht telkens achter het voedsel dat al langer in de koelkast zit. Sluit de verpakkingen van kaas en yoghurt goed af. Stop fruit en groenten in de laden waar hun vochtgehalte beter bewaard blijft. Haal het geopende pak melk uit het vakje in de deur, waar ze warm wordt telkens de koelkast open gaat en zet ze achterop de onderste plank waar ze koud en dus langer goed blijft.

Creatief met restjes

Interessant is ook creatief omspringen met producten die je teveel hebt gekocht. Heb je maar een kopje room nodig voor een recept, verwerk dan de rest van het pak de volgende dagen in een roereitje of puree. Vind je dat je groenten er minder fris uit zien, verwerk ze dan in een soep of eenpansgerecht. Met restjes van fruit en yoghurt kan je in de blender een heerlijke smoothie bereiden.

Je kan veel van wat je niet direct kan opeten ook gewoon invriezen. Of dat nu restjes zijn van een klaargemaakte schotel of rauwe groenten en fruit. Ook zuivelproducten zoals melk, kaas en yoghurt kunnen wekenlang ingevroren worden. Kruiden en sauzen kan je in ijsbakjes invriezen en per blokje dat je achteraf nodig hebt uithalen.

"Een gezin kan door minder eten weg te gooien elk jaar tot 1.750 euro besparen"

Je kan ook een app op je smartphone installeren waarmee je scant wat in je koelkast gaat en waarmee je op de hoogte blijft van wat bijna vervalt. Of je kan restjes doneren aan een voedselbank. Zolang je maar voorkomt dat je je voedsel gewoon slecht laat worden en moet weggooien. Beter omgaan met je boodschappen is ook voordelig, want een gezin kan door minder eten weg te gooien elk jaar tot 1.750 euro besparen.

Openingsfoto bovenaan: Met ludieke acties zoals deze wil de community "Kromkommer" kromme groenten populair maken.