
Een duik in de middeleeuwen
Na de Tweede Wereldoorlog groeven archeologen duizenden stenen, skeletten, glasscherven en tegels op van de middeleeuwse abdij Ten Duinen in Koksijde.
Na de Tweede Wereldoorlog groeven archeologen duizenden stenen, skeletten, glasscherven en tegels op van de middeleeuwse abdij Ten Duinen in Koksijde.
In de smalle doorgang tussen de Kluisberg en de Schelde ligt een schat aan historisch materiaal. Archeologen deden er enkele opzienbarende ontdekkingen, die een nieuw licht werpen op de prehistorie.
In tegenstelling tot de laatste Ardense dieren is er van de Vlaamse wolf geen opgezet exemplaar bekend, geen huid of schedel. Of toch wel?
Een afluisterapparaat dat hoog in een boomtop wordt bevestigd, registreert het geluid van kettingzagen of geweerschoten, en stuurt vervolgens een alarmerend sms’je naar natuurbeheerders.
De tot nu toe meest nauwkeurige metingen van de zwaartekrachtsinteracties tussen verre sterrenstelsels zijn volkomen met de algemene relativiteitstheorie in overeenstemming.
De Belgische natuurverenigingen Natuurpunt en Natagora zijn door de federale regering officieel erkend als wetenschappelijke onderzoeksinstellingen.
Met een nieuwe onderzoeksmethode hebben archeologen achterhaald dat neanderthalers meer groenten aten dan gedacht. Daarvoor bestudeerden ze een oeroud feces-staal.
Scladina. De naam doet bij archeologen over de hele wereld een belletje rinkelen. In die grot in de Ardennen werd het kaakbeen gevonden van een neanderthalerkind, met in zijn tand het oudste neanderthaler-DNA ter wereld.
Begin dit jaar ontdekten archeologen een Romeinse nederzetting op een weiland in Ramskapelle, bij Knokke-Heist. Deze zomer starten er opgravingen die aan het licht moeten brengen wie er destijds woonde en hoe het volk overleefde in het grillige polderlandschap.
Het is mogelijk om met een dieet processen in de hersenen te beïnvloeden.
Lucas Ellerbroek onderzoekt de geboorte van sterren.
Voor de geboorte, zelfs nog voor de conceptie, kan je gedoemd lijken om ziektes als astma, diabetes of kanker te krijgen.
Uw mobiele telefoon zegt veel over de beestjes die op uw lijf leven. En die beestjes zeggen dan weer veel over uw gezondheid.
Ook regenwormen en vogels lijden onder het gebruik van neonicotinoïden in de landbouw.
Een nieuw paswoordsysteem werkt niet met letters en cijfers, maar met foto’s van gezichten. Want die onthouden we veel beter.
Jongeren vervelen zich steeds vaker, blijkt uit studie door de Vrije Universiteit Brussel (VUB). Maar wat is verveling nu eigenlijk?
Tenminste, als het Higgsdeeltje bestaat en als er inderdaad een periode van exponentiële uitdijing (inflatie) heeft plaatsgevonden.
Zaterdag 28 juni is het precies 100 jaar geleden dat Gavrilo Princip Franz Ferdinand neerschoot, een daad die de directe aanleiding voor de Eerste Wereldoorlog vormde.