Eos Checkt

Is de pil gevaarlijk voor vrouwen?

Acteur Roel Vanderstukken liet op Instagram weten dat hij een vasectomie liet uitvoeren, een ingreep waarbij de zaadleiders doorgeknipt worden en de man onvruchtbaar wordt. Hij vermeldde daarbij tal van hashtags, waaronder #wegmetdieviezepil. Hij wijst daarbij op ‘hoe slecht het slikken van hormonen wel niet is voor zijn vrouw’. Maar klopt dat wel?

Volgens gynaecoloog Hendrik Cammu verkorten noch verlengen pilgebruiksters hun levensverwachting. Er zijn volgens hem wel een aantal zaken waar ze rekening mee moeten houden.

Positief is dat wie niet rookt en gezond is, de pil mag blijven nemen tot ze 50 à 55 is.

Ze heeft zelfs bijkomende voordelen:

 • Het risico op endometriose, goedaardige borstaandoeningen, acné, eierstok-, baarmoederslijmvlies- en dikkedarmkanker nemen door de pil af.
 • De pil vermindert de hoeveelheid menstruatiebloed en daardoor ook het risico op bloedarmoede.

Voor bepaalde vrouwen zijn er ook ook negatieve effecten:

 • Bij adolescenten die gevoelig zijn voor progestageen kan de pil in de eerste zes maanden van de inname een depressie veroorzaken.
 • Pilgebruiksters lopen een hoger risico op borstkanker. Hoe langer ze slikken, hoe groter het risico wordt. Toch is de pil veilig voor vrouwen met een familiegeschiedenis van borstkanker, omdat het hoger risico dat ze al lopen niet nog meer wordt verhoogd door de pil.
 • De pil verhoogt het risico op een diep veneuze trombose (de vorming van een bloedstolsel in de diepe aders) en is niet veilig voor vrouwen die ooit al een onverklaarde trombose of een trombose in de zwangerschap hebben gehad en anticoagulantia (bloedverdunners) slikken.
 • Bij veel vrouwen komt migraine voor tijdens de pilvrije week. De pil mag wel worden genomen bij vrouwen met migraine die geen aura’s hebben, niet roken en jonger zijn dan 35. Maar hebben ze wel tekens van aura (een flikkerende zigaglijn in het gezichtsveld in een oog, bewegende blinde vlekken), dan verhoogt de pil het risico op een beroerte en is ze af te raden.
 • Rooksters mogen de pil slikken als ze jonger zijn dan 35. Van zodra ze ouder worden, stijgt het risico op een hartinfarct. -Vrouwen met een hoge bloeddruk die jonger zijn dan 35 mogen de pil nemen op voorwaarde dat hun bloeddruk onder controle blijft.
 • Bij vrouwen met diabetes die een normale bloeddruk hebben, niet roken, geen diabetische schade hebben aan het netvlies of de nieren, kan de pil tot ze 35 zijn.
 • Bij dyslipidemie (een afwijking in de concentratie van bloedvetten, zoals cholesterol) is de pil veilig, tenzij de LDL hoger is dan 160 mg/dl en de tryglyceriden hoger zijn dan 250 mg/dl.
 • Obese vrouwen met een BMI hoger dan 29, kunnen beter afzien van de pil, omdat zowel obesitas als de pil het risico op een trombose verhoogt en omdat obesitas de doeltreffendheid van de pil verlaagt.
 • De pil is niet veilig voor vrouwen met lupus (een ontstekingsziekte van het bindweefsel).

Conclusie

De pil is veilig als je gezond bent en niet rookt. De levensverwachting daalt of stijgt niet door de pil.