Eiwitrijk eten en meer bewegen voor operatie bevordert herstel

Ouderen herstellen sneller van een operatie als ze in de aanloop ernaartoe eiwitrijk eten en tegelijkertijd bewegen.

Imre Kouw van Maastricht UMC+ stelde vast dat oudere patiënten die worden opgenomen voor een heupoperatie drie tot vier procent aan spiermassa verliezen op vijf dagen tijd. En dat ouderen die een operatie ondergaan tot 30 procent van hun eten laten staan omdat ze door de mentale en fysieke stress die met zo’n opname gepaard gaan minder eetlust hebben.

De omvang en de kracht van onze spieren gaat achteruit met het ouder worden. Worden ouderen opgenomen in het ziekenhuis, dan zijn ze sowieso al kwetsbaarder dan jonge patiënten omdat een lagere spiermassa en -kracht het herstel na een operatie langzamer laat verlopen. Om te verhinderen dat ouderen nog meer spiermassa verliezen tijdens de opname, is het belangrijk dat ze voldoende eiwitten innemen. Want eiwitten uit voeding zijn cruciaal in de opbouw van spierweefsel.

Kouw zocht manieren om de eiwitinname te vergroten. Ze ontdekte dat als ouderen vlak voor het slapengaan een drankje innemen dat 40 gram eiwitten bevat, de aanmaak van nieuwe spieren tijdens de nacht met 33 procent toeneemt. Deden ze op hetzelfde moment ook een fysieke inspanning, dan nam de nachtelijke spieropbouw met nog eens 30 procent toe.

Kouw raadt artsen aan om deze strategie een aantal dagen voor de operatie of tijdens de ziekenhuisopname toe te passen op hun patiënten. Daarnaast raadt ze patiënten zowel voor, tijdens, als na de ziekenhuisopname aan om maaltijden te nuttigen die minstens 25 tot 30 gram eiwitten bevatten. En om de inname ervan te combineren met enige vorm van lichaamsbeweging.