Eos Bibliotheek

UAntwerpen temt prikkelbare darm

Onderzoekers van UAntwerpen en het UZA ontwikkelen een diagnostische test, om zo patiënten met het prikkelbaredarmsyndroom sneller en efficiënter te kunnen helpen.

“Patiënten hebben buikpijn en stoelgangproblemen, maar we vinden geen aanleiding.”

Het prikkelbaredarmsyndroom heeft nog veel geheimen voor de wetenschap. Symptomen zijn bijvoorbeeld buikpijn en stoelgangproblemen, soms van die aard dat mensen hun werk en hun sociale leven moeten opgeven. “Maar we vinden niets bij deze patiënten”, vertelt prof. Heiko De Schepper. “Geen zweren, geen ontstekingen, … Een gerichte therapie voorschrijven is dan ook heel moeilijk.” Het vinden van de juiste behandeling is momenteel een zaak van trial and error. “En dus vaak een lijdensweg voor de patiënt”, legt prof. Benedicte De Winter uit. “In Antwerpen zijn we nu volop bezig met het ontwikkelen van een diagnostische test. Die moet ervoor zorgen dat we via een eenvoudige analyse meteen de juiste therapie voor een individuele patiënt kunnen voorschrijven.”

Uitgeademde lucht

In het ideale scenario wordt het een breathomics- test, waarbij de merkers van het syndroom via uitgeademde luchtstalen kunnen worden opgespoord. “Daarnaast doen we ook onderzoek naar het ontstaan van het syndroom”, aldus De Schepper. “We focussen daarbij op de mestcel, die best wel eens een bepalende rol kan spelen in deze aandoening.”