Natuur & Milieu
Hoe redden we de biodiversiteit?

Kikkerverdriet
Kwellende slachtmethoden, maar ook ziekteverspreiding en andere ecologische gevaren maken strikte regelgeving van de handel in kikkerbilletjes noodzakelijk.

Grote roofdieren doen het goed in Europa
Op ongeveer een derde van het Europese grondgebied komt minstens één grote roofdiersoort voor.

Vogels voelen storm naderen
Trekvogels verlaten hun broedgebied ruim 24 uur voor een tornado toeslaat.

Een vlucht vogelgenomen
De diversiteit aan vogels is in de 10 à 15 miljoen jaar na het uitsterven van de meeste dinosauriërs 66 miljoen jaar geleden spectaculair toegenomen. Dat is één van de conclusies van een grootschalig genoomonderzoek bij vogels.

Sara Vicca wint Eos Pipet 2014
Biologe Sara Vicca van de Universiteit Antwerpen wint de Eos Pipet 2014 voor haar onderzoek naar de koolstofopslag in bossen. Jelle Hofman kreeg de publieksprijs voor zijn citizen science project "Airbezen".

269.000 ton plastic in de oceaan
Er drijven naar schatting 5,25 biljoen plasticdeeltjes in de oceanen.

De afstandsbediening van de sidderaal
Wetenschappers ontrafelen hoe de sidderaal zijn prooi vindt en vangt.

Antarctica krijgt het warm onder de voeten
De zeeën in het westen van Antarctica worden warmer. Daardoor smelten gletsjers sneller, met mogelijk een ernstige zeespiegelstijging tot gevolg.

Dieren stelen van bacteriën
Dieren verdedigen zich met de hulp van bacteriegenen tegen ziekteverwekkers.

Gebrek aan lievelingsvoedsel nekt bijen
De achteruitgang van bepaalde bijensoorten hangt rechtstreeks samen met de achteruitgang van de bloemen waar ze hun voedsel vandaan halen.

Rekenen met koolstof
Miljarden tonnen koolstof circuleren tussen de atmosfeer, planten, oceanen en de bodem. Sara Vicca probeert de rekening te doen kloppen.

Onderzoek met een geurtje
Geurstoffen spelen een cruciale rol in de communicatie tussen sociale insecten. Annette Van Oystaeyen onderzoekt welke stoffen belangrijk zijn, en wat ze precies doen.

Geen ijs, geen beer?
De ijsbeer staat symbool voor dat verdwijnende landschap, al betekent dat niet dat het dier zelf ook naar de geschiedenisboeken moet verdwijnen.

Grotere ballen, minder kindermoord
Om hun kroost tegen jaloerse mannetjes te beschermen, paren sommige vrouwtjes met verschillende partners. Niet de mannetjes strijden in dat scenario om het vaderschap, maar hun zaadcellen. Dat heeft bijzondere gevolgen.

Ontbossing is niet overal slecht
Uit Australisch onderzoek blijkt dat we door bomen te verwijderen uit moerassige gebieden, mogelijk nieuwe moerassen creëren. Dat kan gunstig zijn voor de globale watervoorraad.

Een neus voor bloed
Een enkele geurcomponent in bloed zorgt ervoor dat roofdieren door het goedje worden aangetrokken.

Insectenstamboom
Geen dierengroep zo groot als die van de insecten: miljoenen soorten kruipen, vliegen, zwemmen en kriebelen over deze planeet.

Opnieuw meer schadelijke stoffen in atmosfeer
Onderzoek van de Université de Liège wijst uit dat er de laatste jaren opnieuw veel waterstofchloride (HCl) zit in de atmosfeer boven het noordelijk halfrond. Die stof lag indertijd aan de basis van het gat in de ozonlaag.