Natuur & Milieu
Hoe redden we de biodiversiteit?
De gebarentaal van chimpansees
Het lexicon van de chimpansee bestaat uit 66 gebaren, die samen 19 specifieke boodschappen kunnen vormen.
Vissen vergeten toch niet zo snel
Vissen weten na 12 dagen nog altijd waar ze voedsel kunnen vinden.
DNA bewijst: yeti bestaat niet
Brits DNA-onderzoek heeft treurig nieuws opgeleverd voor de liefhebbers van legendarische behaarde wezens, zoals de verschrikkelijke sneeuwman, de yeti, almas of Bigfoot.
Afgedankte telefoons ontmaskeren stropers
Een afluisterapparaat dat hoog in een boomtop wordt bevestigd, registreert het geluid van kettingzagen of geweerschoten, en stuurt vervolgens een alarmerend sms’je naar natuurbeheerders.
Natuurpunt erkend als wetenschappelijke instelling
De Belgische natuurverenigingen Natuurpunt en Natagora zijn door de federale regering officieel erkend als wetenschappelijke onderzoeksinstellingen.
Niet enkel bijen lijden onder pesticiden
Ook regenwormen en vogels lijden onder het gebruik van neonicotinoïden in de landbouw.
Waarom is de witte neushoorn niet wit?
Het is een vreemde benaming, want de dieren zijn niet wit.
Vissers op acht poten
Spinnen beperken zich niet tot het eten van insecten. Ook vis staat bij sommige soorten regelmatig op het menu.
Als een mier in het water
In sommige tropische gebieden hebben mieren zich aangepast aan een waterrijke omgeving: enkele soorten zwemmen ruim tien centimeter per seconde.
Het geheim van de eucalyptus
Wetenschappers hebben het genoom ontrafeld van de Eucalyptus grandis, een van de meest voorkomende eucalyptussoorten. Ze ontdekten hoe de boom zo snel groeit, en hoe hij aan zijn heilzame karakter komt.
Dansende kikker is bedreigde soort
Enkele recent ontdekte kikkersoorten hebben een originele manier om potentiële partners te verleiden: door uitdagend te dansen met hun achterpoten.
Meer regenwoud én meer landbouw: het kan
Sinds 2004 daalt de ontbossing van het Amazonewoud spectaculair, en dat gaat niet ten koste van de voedselproductie. De vrees leeft dat de trend slechts tijdelijk is.
Belg ontdekt nieuwe soorten in bedreigd nevelwoud
De expeditieleden ontdekten een waaier aan nieuwe diersoorten: een libellensoort, twee soorten juweelkevers, een mosselkreeftje, en waarschijnlijk ook een nieuwe salamander en kikker.
Mens verduizendvoudigt uitsterfsnelheid bedreigde dieren
De snelheid waarmee dieren uitsterven, ligt vandaag duizend keer hoger dan zonder menselijke aanwezigheid het geval zou zijn.
Ziek als een rashond
In hun zoektocht naar het mooiste uiterlijk zadelen hondenfokkers hun dieren soms op met ernstige fysieke gebreken.
Versnellen biologische collecties uitsterven van zeldzame soorten?
Amerikaanse onderzoekers beweren dat het overijverige verzamelwerk van biologen mee verantwoordelijk is voor het verdwijnen van bedreigde soorten. ‘Onzin’, antwoorden conservators. ‘Collecties zijn net van onschatbare waarde om dieren van de ondergang te redden.’
Luistervinken bij de bijen
Onderzoekers hebben gevonden hoe bijen een indicatie kunnen geven over de toestand van het milieu: door hun communicatiedans te analyseren en zo te achterhalen waar de beste bloemen groeien.
Lokschapen moeten teken vangen
Teken vormen een lastig probleem voor bezoekers van natuurterreinen en bossen. Onderzoekers gaan nu met ‘lokschapen’ teken vangen.