22 procent van de planten van Spanje en Portugal komt nergens anders voor

De inventaris van alle Spaanse en Portugese vaatplanten bevat maar liefst 6.120 plantensoorten en meer dan een vijfde komt alleen daar voor.

Het vijfentwintigste deel en laatste deel van de Flora Ibérica is klaar. Dat is de inventaris van alle vaatplanten die op het Spaanse en Portugese vasteland en de Balearen groeien. De flora bevat maar liefst 6.120 plantensoorten. Nog opvallender: 22 procent van die soorten is endemisch, ze komen dus in geen enkel ander deel van de wereld voor.

De Iberische flora is heel rijk, net als die in het Middellandse-Zeegebied trouwens. In Spanje en Portugal groeit bijna de helft van alle plantensoorten in Europa. In het noorden van Europa doodden de ijstijden veel plantaardig leven omdat de bodem bevroren was. In het zuiden overleefden planten de koude periodes wel. 

Capparis zoharyi. Credit: Nano Sanchez

Vooral de grote biodiversiteit op het Iberische schiereiland maakt de flora zo belangrijk. Wat niet bekend is, kan niet worden onderzocht, maar ook niet worden beschermd. In tegenstelling tot de meeste andere Europese landen hadden Spanje en Portugal nog geen flora. Spaanse plantenkenners moesten tot in de jaren 1980 stellen met Prodromus Florae Hispanicae (in het Latijn!) uit de negentiende eeuw. 

Al die planten juist op naam brengen en beschrijven duurde maar liefst 39 jaar. 255 auteurs uit 72 onderzoeksinstellingen in 14 landen werkten eraan mee. Het eerste deel van Flora Ibérica werd gepubliceerd in 1986. Twee van de drie bezielers van het project zijn ondertussen overleden. Alleen de Portugese botanicus Jorge Paiva, nu 88 en nog altijd actief betrokken, heeft de 25 delen gedrukt zien worden.