Meer stroomverbruik China door klimaatopwarming

Tegen het eind van deze eeuw, wanneer het twee tot vijf graden warmer is dan vandaag,  verbruiken de Chinezen 18 tot 45% meer stroom per inwoner. Dat blijkt uit een prognose van Amerikaanse en Chinese onderzoekers.

Bij elke graad die het warmer wordt verbruiken de Chinezen gemiddeld 9% meer elektriciteit. Het piekverbruik stijgt zelfs met 36% per graad Celsius. Reden is het vaker inschakelen van de air-conditioning, een energievreter.

De onderzoekers analyseerden data van ruim 800 000 inwoners in de regio Shanghai tussen 2014 en 2016. Ze keken hoe consumenten inspelen op warme en koude dagen. De consument is goed voor  slechts een kwart van de totale elektriciteitsvraag in China. Toch  richtten de wetenschappers zich op het stroomverbruik in individuele huizen, omdat de consumenten sterker reageren op temperatuurschommelingen dan commerciële en industriële bedrijven.

Tussen de 13 en 25 graden bleven de thermostaten ongemoeid. Vooral boven de 25 graden Celsius schiet het verbruik omhoog met 14,5% per graad. Ter vergelijking: bij een behaaglijke temperatuur van 20 graden is het stroomverbruik het laagst, terwijl bij 32 graden stijgt de consumptie met liefst 174%.

Uit de studie blijkt dat rijke Chinezen meer elektriciteit verbruiken in de winter. Maar de reactie op hete zomerse dagen is gelijk onder alle inkomens. Zelfs zonder opwarming van de aarde zal het stroomverbruik in China verdubbelen in 2040 vanwege het toenemend aantal stijgende inkomens.