Nieuw bestrijdingsmiddel tegen teken ontdekt

Het nieuwe wapen in de strijd tegen teken droogt het speeksel van de spinachtigen op.

Momenteel gebruikt de landbouwsector voornamelijk neurotoxische insecticiden om teken te verdelgen, maar die zijn moeilijk toe te passen in woonwijken. Daarom zoeken we naar nieuwe methoden, verklaart  Daniel Swale, entomoloog aan de Universiteit van Louisiana. Die zijn momenteel broodnodig, want de ziekte van Lyme is sterk in opmars in het noordoosten van de Verenigde Staten.

De speekselklier is cruciaal in de levenswijze van de teek, dus vormt ze een geschikt doel voor nieuwe bestrijdingsmiddelen. Swale en zijn team focusten met name op het kalium-ionenkanaal. Bij geleedpotigen vormt dat een belangrijk onderdeel van de afscheidingsklieren.

Op tijd de hoek om 

De onderzoekers gaven de teken runderbloed met middelen die de kalium-ionenkanalen blokkeren. Daardoor produceerden ze tot 95 procent minder speeksel en zogen ze vijftien keer minder bloed op. Het middel werd de teken na twaalf uur fataal. Die tijdspanne is belangrijk, want eenmaal de teek zichzelf vastbijt, duurt het gewoonlijk langer dan twaalf uur voor ze ziektekiemen overdraagt. 

Op termijn hopen de onderzoekers dat chemische bedrijven die kennis gebruiken om sprays te ontwikkelen voor in de tuin. Of die producten ook schadelijk zijn voor insecten is voorlopig nog onduidelijk. Het onderzoek werd maandag gepresenteerd op de bijeenkomst van de American Chemical Society.