Boekrecensie

Strandvondsten en onderwaterdieren

In Aangespoeld beschrijven twee experten het fascinerende onderwaterleven aan onze eigen kust.

Bioloog Stefaan Wera en weekdierspecialist Koen Fraussen sloegen de handen in elkaar en schreven over de meest voorkomende dieren voor onze kust telkens een hoofdstukje in dit boek. De kans is groot dat je de helft van die beestjes nog nooit hebt opgemerkt. Omdat ze te klein zijn, zoals het mosselslurpertje, op iets anders lijken dan op een dier, zoals de zeerasp, of onder de grond leven, zoals de zeepier.

Bij elke vondst bespreken de experten enkele kenmerken van het dier en zijn levenswijze met een anekdote. Die gaan van grappige lokale historiek tot serieuze taxonomische discussie. De beschrijvingen gaan vergezeld van prachtige foto’s, genomen hier aan onze eigen kust en in de Oosterschelde. Geloof me, om verbazingwekkende onderwaterwezens te zien, hoeft u helemaal niet naar tropische oorden.

Jammer wel dat dit een boek voor insiders is. Niet-schelpdiertaxonomen gaan weinig hebben aan de grapjes van experten onder elkaar, doorspekt met jargon. Zelfs de clou van veel van de hoofdstuktitels zal aan de meeste mensen voorbijgaan. Lezen voor de foto’s dus, niet voor de tekst.