Bacteriën van jonge muizen vertragen veroudering in brein van oude muizen

Bacteriën uit de darmen van jonge muizen transplanteren naar oude muizen kan verouderingsgerelateerde veranderingen in het brein tegengaan. Zo’n transplantaties kunnen een therapeutisch potentieel hebben voor de behandeling van cognitieve achteruitgang als gevolg van veroudering.

Micro-organismen in het menselijk lichaam hebben een impact op onze gezondheid en variëren op basis van leeftijd. De micro-organismen in onze darmen vormen een plaatselijke immuniteit, maar beïnvloeden ook de veroudering van het brein.

John Cryan en Marcus Boehme, Ierse neurowetenschappers, transplanteerden microben van de darmen van jonge en oude donormuizen naar oude muizen. De verouderingsgerelateerde veranderingen in het immuunsysteem van de oude muizen draaiden terug als de microben van jonge muizen ontvingen. Hun breinen verjongden en toonden patronen van genregulatie die lijken op de patronen van jonge muizen. Bovendien verbeterden de resultaten van de oudere muizen bij cognitieve testen in verband met herinneringsvermogen en angst.

De auteurs concluderen dat deze bevindingen het potentieel van darmbacteriën onthullen als een therapeutisch doelwit voor de bevordering van gezonde veroudering. Toekomstig onderzoek is nodig om na te gaan hoe specifieke bacteriën verantwoordelijk kunnen zijn voor deze effecten.