Zonnevlammen veroorzaakten black-out tijdens orkanen van september 2017

Twee zeer krachtige zonnevlammen maakten het (langgolvige) radioverkeer op aarde gedurende vele uren onmogelijk. Dat bemoeilijkte de hulpacties.

Zowel op 6 september als op 10 september 2017 was er sprake van een grootschalige 'blackout' in het radioverkeer.

De zonnevlammen kwamen op een zeer ongelukkig moment. Precies rond die tijd werd het Caribisch gebied geteisterd door drie tropische orkanen: Katia, Irma en Jose. Als gevolg van de radio-blackout was de communicatie tussen de bewoners van o.a. de Maagdeneilanden, de Bahama's en Cuba en internationale hulpdiensten ernstig ontregeld en gedurende lange tijd zelfs geheel onmogelijk.

De zonnevlammen van september 2017 worden uitgebreid beschreven in een reeks vakpublicties in de nieuwste editie van het tijdschrift Space Weather. Het ging om de grootste zonsuitbarstingen sinds 2005, en om de best bestudeerde zonnevlammen ooit, waargenomen door tal van satellieten en ruimtesondes.

Overigens worden tropische orkanen niet veroorzaakt door zonnevlammen; het was puur toeval dat de twee uitbarstingen op het oppervlak van de zon plaatsvonden in een periode dat er drie krachtige tropische orkanen actief waren.