Voeding
Chemische doorlichting: koffie
Bij het drinken van een heerlijke tas koffie denken we vooral aan cafeïne en zijn stimulerende werking. In koffie heeft cafeïne geen geur of smaak. Welke moleculen zijn dan wel verantwoordelijk voor de bitterheid en het aroma van je bakje troost?
Een kwallenchipje, iemand?
We raken eraan gewoon dat we nieuwerwetse voeding als zeewier en insecten moeten gaan eten als we in de toekomst het toenemend aantal monden op de wereld willen voeden. Kwal op ons bord zou dan ook moeten kunnen, toch?
De limieten van labels
Voedingslabels laten ethische keuzes over aan de consument. Onethische bedrijven tolereren we niet, en dus kopen we hun producten niet. Maar wat als ethische en onethische merken uiteindelijk naar hetzelfde bedrijf leiden?
Vergroot koffie drinken de kans op een lang leven?
Het is niet de eerste keer dat media berichten over de kwaliteiten van koffie. Dit keer lazen we dat koffie de kans op een lang leven vergroot.
De wetenschap van de vliegtuighap
Vliegtuigvoedsel is berucht: het is uitgedroogd, smakeloos en vaak ronduit vies. Wat gebeurt er met de smaak van voedsel als het kilometers de lucht in gaat? En wat is er nodig voor een sterrenmaaltijd in een drukcabine?
Tomaten gekweekt met zout water smaken beter
Als je lekkerdere tomaten wil kweken, moet je ze zout water geven. Dat ontdekten Gentse bio-ingenieurs.
Helpen spruitjes tegen diabetes?
Je zult er ouderdomsdiabetes niet mee verhelpen, laat staan voorkomen, maar spruitjes helpen wel om je bloedsuikerspiegel onder controle te houden.
Verleidelijke benaming maakt groenten aantrekkelijker
Groenten labelen met weldadige omschrijvingen maakt ze aantrekkelijker, waardoor de groenteconsumptie toeneemt.
Stimuleert een dagelijks eitje de groei van kinderen?
Kinderen die dagelijks een ei eten worden groter, blijkt uit een studie. De eieren kunnen op alle mogelijke manieren klaargemaakt worden.
Chocolade zou risico op hartritmestoornis verminderen
Regelmatige chocoladeconsumptie zou het risico op voorkamerfibrillatie (VKF), een van de meest voorkomende hartritmestoornissen, doen afnemen. Het grootste effect is zichtbaar bij 2 tot 6 porties chocolade per week.
De race om kweekvlees
In het lab gekweekt vlees is technologisch haalbaar, maar wie kan het commercialiseren? Vandaag kost kweekvlees nog 60 euro per kilogram.
Is het veilig om je eten op te warmen in de microgolf?
In Nederland noemen ze het een magnetron, in België een microgolfoven. Welke naam je de efficiënte voedselopwarmer, -heropwarmer en -ontdooier ook geeft, zonder het apparaat is een keuken vandaag niet compleet. Maar zijn de elektromagnetische stralingen die je eten bereiden ook veilig voor je gezondheid?
Kweekvlees
Het was een idee van Willem van Eelen (1923-2015), die er in 1997 een patent op nam. Als we in het lab proteïnerijk voedsel zouden kunnen kweken, zoals een gewas, dan zouden we geen levende wezens meer hoeven te doden.
Brengt het glutenvrij dieet de gezondheid in gevaar?
Wie gluten in het eten vermijdt zonder er allergisch voor te zijn, brengt daarmee mogelijk zijn gezondheid in gevaar. Door geen of minder volkoren granen te eten, wordt de kans op hart- en vaatziekten groter.
Twee miljard mensen afhankelijk van geïmporteerd voedsel
Wereldwijd zijn bijna 2 miljard mensen afhankelijk van geïmporteerd voedsel. Voor een half miljard van hen kan dit leiden tot abrupte voedseltekorten.
Melk veroorzaakt multiple sclerose
Melk drinken kan een rol spelen bij de ontwikkeling van multiple sclerose (MS). Lang borstvoeding geven is aan te raden.
Darmen beïnvloeden voedselvoorkeur
Als bepaalde voedingstoffen ontbreken in het dieet van fruitvliegjes krijgen ze meer zin in voedsel rijk aan die voedingstoffen. Op voorwaarde dat bepaalde darmbacteriën aanwezig zijn.
Boter, olie of margarine?
Welk vet is goed voor je gezondheid? Olijf-, koolzaad of soja-olie? Het hippe kokosvet? Of toch maar een goede klont boter? Eos maakt je wegwijs in een glibberig doolhof.