Minder vet eten of minder koolhydraten? Het maakt niet uit.

Een vetarm of koolhydraatarm dieet blijkt even effectief voor wie wil afvallen.

Of je nu vet of koolhydraten mijdt, je valt evenveel af, melden Amerikaanse wetenschappers in het vakblad JAMA.

Vetarme en koolhydraatarme diëten hebben elke hun voorvechters en believers, overtuigd dat het respectievelijk vetten en koolhydraten zijn die ons dik maken. Onterecht.

De Amerikaanse wetenschappers zetten ruim zetten 600 volwassenen met overgewicht een jaar lang op een vet- of koolhydraatarm dieet. In de eerste acht weken kregen ze het advies maximaal twintig gram vet of koolhydraten te eten – wat ongeveer overeenkomt met anderhalve boterham of een handje noten. Die hoeveelheid mochten ze geleidelijk opvoeren tot een niveau waarvan ze dachten het levenslang te kunnen volhouden. Verder kregen ze het advies voor gezonde producten te kiezen – frisdrank is vetarm maar niet gezond – en ervoor te zorgen dat ze zich niet hongerig of tekort gedaan voelden.

Op zoek naar een verklaring waarom het ene dieet bij sommige mensen beter zou kunnen aanslaan dan bij andere, keken de wetenschappers bij alle proefpersonen naar het insulineniveau in het bloed, een half uurtje nadat ze koolhydraten hadden gegeten. Ze keken ook naar specifieke genen die coderen voor eiwitten betrokken bij de verwerking van vet en koolhydraten.

‘Eet minder’

Na een jaar waren beide groepen ongeveer even veel afgevallen: 5,3 kilogram in de vetarm etende groep, 6 kilogram in de koolhydraatarm etende groep. De variatie tussen de proefpersonen onderling was echter groot. Sommigen speelden meer dan 30 kilo kwijt, anderen kwamen 10 kilo bij.

"Na een jaar waren beide groepen ongeveer even veel afgevallen: 5,3 kilogram in de vetarm etende groep, 6 kilogram in de koolhydraatarm etende groep"

De wetenschappers vonden geen verband tussen het succes van een bepaald dieet en de insulinegevoeligheid van de proefpersonen, noch een link met hun genen.

Ze willen nu verder onderzoeken of andere factoren, zoals het microbioom, de verschillen tussen proefpersonen kunnen helpen verklaren, naar eigen zeggen omdat ze mensen beter advies willen kunnen geven dan ‘eet minder’.

Voedingsexpert Patrick Mullie (VUB) is weinig verrast door de studie. ‘Om te vermageren moet je minder energie opnemen dan je verbruikt. Hoe je dat doet, maakt weinig uit. Belangrijk is te kiezen voor een systeem dat je ligt, zodat je het kan volhouden.’