Boekrecensie

Opteer voor meer

06 mei 2020 door EV

Gezonder eten doe je niet door je blind te staren op hoeveelheden, maar door te letten op wat je naar binnen werkt. 

Tal van wetenschappelijke studies tonen een verband tussen onze levensstijl en ziektes. Al jaren proberen overheden, dieetbedenkers, gezondheidscampagnes en voedingsdeskundigen het tij te keren met de minderstrategie: schrap vet, suiker, rood vlees, calorieën … Helaas zonder veel succes. 

In Lekker lang leven adviseert Michaël Sels, hoofddiëtist in het Universitair Ziekenhuis Antwerpen, net het omgekeerde. Door meer verse en pure ingrediënten te eten, kunnen we vijftien gezonde levensjaren extra scoren. Volgens Sels hoeven we daarvoor niet te muggenziften over grammetjes en millilitertjes. Door veel vaker groenten, fruit en water op het menu te zetten, kan je een grote gezondheidswinst boeken.

Sels staaft zijn visie met diverse experimenten. Wie een M&M’s-mengeling van zes kleuren voor zijn neus krijgt, eet tot 20 procent meer dan wie maar uit twee kleurtjes mag kiezen. ‘De verklaring zit puur in het verhoogde aanbod in kleur’, schrijft hij. ‘De smaak, textuur en geur bleven dezelfde. Fabrikanten kennen dat trucje en brengen daarom regelmatig varianten van hetzelfde product op de markt om hun verkoop te boosten.’

Een groot stuk van Lekker lang leven is gewijd aan wat we zelf kunnen doen om kanker, darmaandoeningen, hart- en vaatziektes en het metabool syndroom te helpen voorkomen. Het antwoord is eenvoudig: rook niet, beweeg voldoende en eet gezond. Voor dat laatste tracht hij de lezer te helpen door vijftig recepten aan te bieden die specifiek zijn opgesteld om die ziektes te voorkomen.