Opwarming aarde leidt tot tekort omega 3-vetzuren

In 2100 zou 96 procent van de wereldbevolking zelfs te weinig van het vetzuur binnenkrijgen. 

Omega -3 vetzuren zijn belangrijke bouwstenen voor het brein. Ze spelen bijvoorbeeld een cruciale rol in de ontwikkeling, bescherming en algemene gezondheid van hersencellen. Toch kunnen mensen deze vetzuren niet zelf aanmaken. Door onder meer vis te eten, voorzien we ons brein toch van voldoende omega 3-vetzuren. 

Een bekend omega -3 vetzuur is het docosahexaeenzuur (DHA). In de voedselketen wordt het eerst geproduceerd door algen. De productie is gevoelig voor kleine temperatuurschommelingen. Canadese wiskundigen van onder meer de DalhousieUniversityberekenden wat voor effect de opwarming van de aarde heeft op de productie van DHA. 

Ze concluderen dat, als er niks aan de opwarming gedaan wordt en de bevolking blijft groeien, ongeveer 96 procent van de wereldbevolking tegen 2100 met een tekort aan omega 3-vetzuren kampt. Alleen mensen die in landen wonen waar veel vis wordt gevangen, zoals Noorwegen en Groenland, komen dan nog aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 100 milligram per dag. Grotere landen, zoals China, Japan en Indonesië en de meeste landen in Afrika, hebben waarschijnlijk als eerst met de tekorten te maken. 

De bevindingen zijn gepubliceerd in Ambio


Gerelateerde artikels

Kevin Van Sundert ontwikkelde een openbaar toegankelijke databank van klimaatexperimenten
Eos Pipet 2024

Kevin Van Sundert ontwikkelde een openbaar toegankelijke databank van klimaatexperimenten

Bioloog Kevin Van Sundert ziet graag het grote geheel, en onderzoekt klimaateffecten op vegetatie, afhankelijk van de voedingsstoffen in de bodem. Met zijn openbaar toegankelijke databank van gegevens uit experimenten die de klimaatverandering nabootsen, wil hij onderzoek de wind in de zeilen geven. ‘Deze verzameling van data vermijdt dat wetenschappers telkens van nul moeten beginnen.’

Klimaatverandering is een feit! Evolutie schiet te hulp

Klimaatverandering is een feit! Evolutie schiet te hulp

De aanpassing van het leven op aarde aan veranderende omgevingen is mogelijk  door natuurlijke selectie op basis van individuele verschillen. Deze (genetische) diversiteit binnen soorten staat echter onder druk. Het blijkt dat we als mensen onze strategieën moeten aanpassen om deze verschillen te monitoren, en zo onze biologische hulpbronnen optimaal te beheren.  Als we willen blijven profiteren van de diensten van de natuur, kunnen we maar beter deze grondstoffen van natuurlijke evolutie in de gaten houden zodat soorten zich kunnen blijven aanpassen aan veranderingen in hun omgeving.