Voeding

Plantaardige voeding werkt mogelijk ontstekingsremmend

Plantaardige voeding heeft tal van gezondheidsvoordelen. Zo zou het ontstekingsremmend werken. Mogelijk zitten darmbacteriën daar voor iets tussen. Dat is althans de conclusie van nieuw onderzoek. Klopt dat?

Waar komt dit nieuws vandaan?

In een grote studie zijn Nederlandse onderzoekers het verband nagegaan tussen onze voedingsgewoonten, darmbacteriën (darmflora) en darmgezondheid.

 • Aan de studie namen 1.425 volwassenen deel.
 • Van alle deelnemers werd de ontlasting geanalyseerd. Zo konden de onderzoekers bepalen:
  • welke darmbacteriën aanwezig waren;
  • welke ontstekingsremmende en ontstekingsbevorderende stoffen aanwezig waren.
 • De deelnemers vulden ook een gestandaardiseerde vragenlijst in om een goed beeld te krijgen van hun voedingsgewoonten.
 • Vervolgens gingen de onderzoekers na of er een verband bestond tussen beide.
  • In totaal onderzochten ze 173 voedingsfactoren en hun verband met de darmflora.

Uit het onderzoek blijken volgende zaken:

 • Een plantaardige voeding, rijk aan peulvruchten, granen, noten, groenten en fruit gaat gepaard met meer goede darmbacteriën en/of ontstekingsremmende stoffen.
 • Ook bij vette vis en zuivel stelden de wetenschappers dit verband vast.
 • Bij fastfood, alcohol, suiker en vet namen ze het omgekeerde effect waar: er waren meer bacteriën aanwezig die ontstekingsbevorderende stoffen produceren, met een negatief effect op de darmgezondheid.

De onderzoekers concluderen dat je met een voornamelijk plantaardig voedingspatroon met peulvruchten, groenten, fruit en noten, aangevuld met zuivelproducten en vis, darmontstekingsprocessen via de darmflora kunt helpen voorkomen.

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

Het verband tussen onze voeding, onze darmflora en -gezondheid is zeer complex. De hypothese is dat we door de juiste voeding te kiezen de samenstelling van onze darmflora kunnen verbeteren. Bepaalde onderzoekers gaan ervan uit dat dit niet alleen een positief effect heeft op onze darmgezondheid, maar ook chronische aandoeningen zoals diabetes en hart- en vaatziekten zou helpen voorkomen. Het onderzoek daarover staat echter nog in zijn kinderschoenen. Het is bovendien een hele uitdaging om dit juist in kaart te brengen.

Dit onderzoek levert zeker een belangrijke bijdrage, maar heeft ook een aantal beperkingen. Doordat het een cross-sectionele studie is, kan het onderzoek geen oorzakelijk verband aantonen. We kunnen dus niet besluiten dat plantaardige voeding, door de invloed op de darmflora, de kans op (darm)aandoeningen verkleint. Maar de resultaten zijn wel interessant om interventiestudies op te starten. Alleen zo kunnen onderzoekers een oorzakelijk verband aantonen.

Conclusie

Een Nederlandse studie toont een verband aan tussen wat we eten, onze darmflora en de productie van ontstekingsremmende en -bevorderende stoffen in de darm. Maar op basis daarvan kunnen we niet besluiten dat een plantaardig dieet effectief ontstekingsremmend werkt. Ook de precieze rol van onze darmflora moet verder onderzocht worden.