Worden vetrijke producten binnenkort gezonder?

Onderzoekers van de KU Leuven zijn er in geslaagd om een geur- en kleurloos onverzadigd vet te ontwikkelen dat toch vast blijft bij kamertemperatuur.

Margarines, smeerpasta’s en koekjes zijn meestal ongezond omdat ze veel verzadigde vetten bevatten zoals palmolie en kokosolie en daardoor het cholesterolgehalte in het bloed verhogen. Daarom zoeken voedingsbedrijven al tientallen jaren naar manieren om de hoeveelheid verzadigde vetten in hun producten te verlagen en ze bijvoorbeeld te vervangen door onverzadigde vetten, zoals olijfolie en zonnebloemolie.

Sterolife is een geur- en kleurloos onverzadigd vet dat toch vast is bij kamertemperatuur.

Helaas gaat dat niet zomaar. De twee soorten vet hebben verschillende eigenschappen. Verzadigde vetten zijn vast bij kamertemperatuur, wat van belang is voor de textuur, de hardheid en de smeerbaarheid van producten. Onverzadigde vetten blijven vloeibaar bij kamertemperatuur en hebben die voordelen niet, waardoor gezonde alternatieven voor bestaande producten die rijk zijn aan verzadigde vetten altijd weer moeten inboeten aan kwaliteit en textuur.

Plantensterolen

Onderzoekers van de KU Leuven Campus Kulak Kortrijk zijn er nu in geslaagd om een geur- en kleurloos vast onverzadigd vet te ontwikkelen dat toch vast blijft bij kamertemperatuur. Het vet dat ze Sterolife noemen is gemaakt van plantensterolen, stoffen die van nature in kleine hoeveelheden aanwezig zijn in plantaardige producten zoals groenten, fruit, noten en granen.

De onderzoekers willen nu nagaan of en hoe Sterolife als ingrediënt kan verwerkt worden in voedingsproducten. Ze kijken daarbij vooral naar al bestaande cholesterolverlagende producten die nu nog een significante hoeveelheid verzadigd vet bevatten, zoals margarines, smeerpasta’s en bakkerijproducten zoals koekjes, muffins en graanrepen. Ze gaan testen hoe hun product zich gedraagt in deze specifieke producten om hun productieproces te verbeteren.

Dr. Eva Daels en prof. Imogen Foubert die het onderzoeksproject leiden, zijn ervan overtuigd dat Sterolife een gamechanger kan worden in de voedingsindustrie. Naast het gezondheidsvoordeel biedt het gebruik van plantensterolen voordelen op het vlak van milieu en duurzaamheid omdat de stoffen te vinden zijn in nevenstromen van bestaande productieprocessen. Dit in tegenstelling tot palmolie, het meest geconsumeerde vet ter wereld, waarvan de productie uitsluitend gebeurt in tropische gebieden en gepaard gaat met ontbossing van regenwoud, verlies van biodiversiteit en een enorme CO2-uitstoot.

Lees ook: Wat zijn 'gezonde vetten'?

'Eet meer gezonde vetten!' lees je op de cover van menig magazine. Om de zoveel tijd verschijnt er wel een artikel dat je aanraadt meer noten, olijfolie en avocado’s te eten. Er zijn zelfs hele kookboeken gewijd aan 'gezonde vetten'. Maar wat zijn het? En is de term misschien misleidend?

Naar de blog