Natuur & Milieu
Hoe redden we de biodiversiteit?
Waarom zijn sommige panda’s bruin? Nieuw onderzoek lost mysterie op
Wetenschappers hebben het gen ontdekt dat een handvol reuzenpanda's in China een bruin-witte vacht geeft.
Stadsmotten hebben kleinere vleugels, vermoedelijk door lichtvervuiling
Nachtvlinders die in stedelijke gebieden leven, evolueerden mogelijk kleinere vleugels om minder hinder te ondervinden van lichtvervuiling.
Je hond begrijpt meer dan je denkt
Honden hebben door dat sommige van de woorden die hun eigenaars gebruiken verwijzen naar voorwerpen.
Illegaal hout onderscheppen: waarom is dat zo moeilijk?
Hout is enorm divers én geliefd, helaas ook bij smokkelaars. Recent onderschepten inspecteurs van de dienst Leefmilieu tonnen Russisch hout dat illegaal ons land binnenkwam. Die ontdekking was best een primeur, want de identiteit en herkomst van een houtlading bewijzen is een hele uitdaging. Het geheime wapen van de inspecteurs? Een succesvolle samenwerking met forensische houtwetenschappers.
Ook met hun vliegpatroon kunnen vlinders de vijand afschrikken
Met de patronen en kleuren op hun vleugels laten vlinders hun vijanden weten dat ze geen heerlijk avondmaal zijn. Nu blijkt dat ook hun vliegpatroon kan dienen als waarschuwingssignaal.
Hoe leven schelpdieren?
We kennen schelpdieren vooral van de schelpen die aanspoelen op het strand, maar hoe ziet het leven van een mossel eruit, wat eet een zwaardschede en hoe planten oesters zich voort? Jan Seys, marien bioloog en communicatieverantwoordelijke bij het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ), geeft antwoord in deze aflevering van onze podcast.
Zijn bossen echt onmisbaar voor de zuurstof die we inademen?
Het Amazonewoud wordt ook wel de ‘groene long’ van de aarde genoemd. Hoe cruciaal zijn bossen voor onze zuurstofvoorziening?
Transplantatie van koraalrif herstelt schade
Nieuws over koraalriffen is meestal niet bijster positief. Een nieuwe studie zorgt nu toch voor een straaltje hoop: onderzoekers hebben een stuk koraal hersteld dankzij een 'transplantatie'.
Olifantsvissen verruimen hun gezichtsveld door het met elkaar te delen
Olifantsvissen oriënteren zich op basis van elektrische signalen die ze uitzenden en opvangen. Mogelijk delen de vissen dat waarnemingsvermogen met soortgenoten om zo hun “zicht” te verruimen.
Ooievaars verfijnen hun trekroute naarmate ze ouder worden
Trekkende ooievaars passen hun route elk jaar aan op basis van hun ervaring. Oudere vogels vliegen daardoor in een meer directe lijn en verbruiken minder energie.
Test je schelpenkennis
Op zaterdag 23 maart is het weer zover: de Grote Schelpenteldag. In elk van de tien kustgemeenten helpen schelpenkenners je op de telposten bij het verzamelen en herkennen van jouw honderd strandschelpen. Wil je alvast je schelpenkennis testen? Doe de quiz!
Gezuiverd afvalwater voor irrigatie: beter voorkomen dan genezen
Vlaamse telers kampen steeds vaker met lange droge periodes, hoewel je dat de laatste maanden bijna zou vergeten. Boeren gingen een paar jaar geleden zelfs met de tankwagen op zoek naar water bij afvalwaterzuiveringsstations, omdat ze geen rivierwater of grondwater meer konden of mochten gebruiken voor hun velden. Maar is het wel een goed idee om gezuiverd afvalwater te gebruiken voor irrigatie?
Er zitten briljante chemici in deze plantenwortels
Sommige planten hebben geen kunstmest nodig dankzij bijzondere microben in hun wortels. Hoe zit dat?
'Uiteindelijk moeten we stoppen met dingen te verbranden'
Ongeveer de helft van alle fijnstof komt van houtkachels, dat leert een onderzoek door burgerwetenschappers in het Nederlandse stadje 's-Gravenpolder. Hun metingen beperken zich tot de wintermaanden in een buurt waar relatief veel hout gestookt wordt, te beperkt dus voor algemene conclusies. Maar dat hout stoken een grote impact heeft op de luchtkwaliteit is wel degelijk zo.
Kunnen dieren huilen van verdriet?
Een Tik Tok-video van een ‘huilende’ bizon van fotograaf Chris Henry ging begin februari viraal. Het filmpje werd meer dan twee miljoen keer bekeken, en leverde duizenden reacties op. Maar kan een bizon echt triest zijn? En kunnen dieren wenen van verdriet?
De versteende teelballen van een reus? 200 jaar geleden werd eerste dino onthuld
Ooit dachten wetenschappers dat ze een reusachtig Scrotum humanum hadden gevonden, maar in 1824 presenteerde de Britse naturalist en theoloog William Buckland zijn inzichten. Volgens hem waren de enorme beenderen afkomstig van een gigantisch hagedisachtig dier: de Megalosaurus.
Heb jij al een proefbuisplant in huis?
Bij het denken aan een proefbuisplant, krijgen sommige mensen waarschijnlijk al kriebels. Toch is het een alledaagse zaak en staan deze planten al in heel wat woonkamers te pronken.
Niet-inheemse schelpdieren: vloek of zegen voor de biodiversiteit?
Schelpenfanaten die al langer dan een decennium meegaan, zien veel veranderen aan onze kust. Reistijden zijn korter, het water is wat properder en overal komt er beton bij. Dat betekent ook nieuwe soorten. Zijn ze nog tegen te houden? ‘Er moet maar één dier op het slechte moment op de slechte plaats zijn, en al je inspanningen waren voor niets.’