Lavendel vermindert angst

Muizen zijn rustiger en minder angstig als ze lavendel ruiken.

In de volksgeneeskunde bestaat het idee al langer. De geur van lavendel zou rustgevend en angstverminderend zijn. Onderzoekers van de Kagoshima University in Japan bevestigen dat idee nu.

In lavendel zit linalool. Scheikundig gezien behoort linalool tot de groep van alcoholen. Het stofje heeft een aangename geur en zit vaak in allerlei schoonmaakmiddelen en verzorgingsproducten. De Japanse onderzoekers stelden muizen bloot aan de geur van linalool, terwijl de diertjes in een stressvolle omgeving zaten. Bijvoorbeeld een hele lichte omgeving, of een omgeving zonder beschutting. De geur van lavendel zorgde ervoor dat de muisjes minder angstig en onrustig reageerden op de stressvolle omgeving.

Bij een deel van de muizen verwijderden de wetenschappers hersencellen die nodig zijn om te kunnen ruiken, olfactorische neuronen. Bij deze muizen bleek de lavendel geen effect te hebben. Ze waren net zo gestrest met de aroma’s als zonder.

Angstverminderende middelen die aan mensen worden voorgeschreven, zorgen voor de activatie van GABA-receptoren. Deze receptoren remmen bepaalde processen waardoor ze een kalmerend effect hebben. De Japanse wetenschappers onderzochten of de geur van lavendel via diezelfde receptoren zorgde voor het rustgevende effect. Daarvoor kreeg een deel van de muisjes flumazenil toegediend, een stofje dat de GABA-receptoren blokkeert. Ook bij deze muizen had de lavendel geen effect.

Het onderzoek wijst er voor het eerst op dat het essentieel is om lavendel te ruiken, om het rustgevende effect te bereiken. Want bij muisjes waarbij het geurende signaal niet aankomt in hersencellen die belangrijk zijn voor reuk, treedt er geen effect op. Voorheen werd gedacht dat linalool via inademing in de bloedbaan terecht kwam, en via die route kalmerend werkte. Daarnaast laat het onderzoek ook zien dat GABA-receptoren een rol spelen bij het rustgevende effect van lavendel.

Het beter begrijpen van het mechanisme achter de relaxende werking van linalool is belangrijk om over te gaan op eventuele behandelingen met lavendel, bijvoorbeeld bij angst vlak voor een narcose. Of bij mensen die het lastig vinden om pillen te slikken. Toch gaan ze eerst uitzoeken hoe veilig het toedienen van de stof eigenlijk is.

De bevindingen zijn gepubliceerd in Frontiers in Behavioral Neuroscience