Belgische gameopleiding is top, maar talent trekt naar het buitenland

In het kort

België behoort tot de wereldtop in gameopleidingen.

De industrie staat daarentegen nog in de kinderschoenen.

Veel afgestudeerden trekken daarom naar het buitenland. Wie toch hier blijft, richt zelf iets op of belandt in een aanpalende sector.

Veel talentvolle game-ontwikkelaars trekken na hun studies naar het buitenland. Onze opleidingen zijn top, maar de industrie moet nog ontluiken. Wanneer wordt de gamesector volwassen?

Wandel in Kortrijk The Level binnen, het hypermoderne gebouw van de Hogeschool West-Vlaanderen waar de opleiding Digital Arts and Entertainment plaatsvindt, en je oog valt meteen op de posters van internationale videogameproducties die aan een van de muren van de lobby hangen. Grand Theft Auto V. Battlefield 4. Thief. Kill-zone: Shadow Fall. Assassin’s Creed: Dead Kings. De lijst is even lang als indrukwekkend. De opleiding staat wereldwijd dan ook erg hoog aangeschreven. The Rookies, een Britse organisatie van professionelen uit de videogame- en filmindustrie, noemde de opleiding vorig jaar nog de beste in de wereld. Daarmee eindigde de Howest hoger dan soortgelijke videogamescholen in Malmö, Los Angeles, Vancouver en Singapore.

Van de 890 studenten die momenteel ingeschreven zijn, komen er ongeveer 150 uit het buitenland. Italië, Zuid-Afrika en Canada hebben alle een uitstekende opleiding in game-ontwikkeling. En toch komen studenten ook uit die landen naar Kortrijk. Digital Arts and Entertainment biedt, in prijs en kwaliteit, het beste dat er is.
‘In de twaalf jaar van ons bestaan zijn we geëvolueerd van een opleiding die generalisten in videogames afleverde naar een die studenten toelaat zich te specialiseren’, zegt Rik Leenknegt, academisch directeur en bezieler van de opleiding.