Moet ook “afvalbloed” richting ons bord?

05 april 2017 door TDC

Een groot deel van het dierlijke bloed in slachthuizen wordt als afval afgevoerd. ‘Verkwisting van een voedingsproduct met een hoge eiwitwaarde’ zeggen Ierse onderzoekers.

De Ieren pleiten daarom voor het verwerken van het bloed in voedingsmiddelen. Daarbij halen ze de hoge eiwitwaarde en andere voedingstoffen in bloed aan. De onderzoekers keken in de studie ook naar de Europese regelgeving en naar de mogelijke verwerkingsmiddelen.

Afvalbloed wordt wel al gebruikt voor huisdiervoeding en andere lage kwaliteitsvoeding. Europese regels plaatsen het bij niet gevaarlijk afval. Andere regels laten toe dat het bloed verwerkt kan worden, zodat er minder afval is. De EU wil zo snel mogelijk minder afval, daarbij is verwerken van bepaalde reststoffen een belangrijk onderdeel.

Maar er zijn nog een aantal uitdagingen. Zo moet het bloed hygiënisch opgevangen worden. Nu komt het vooral in een rioleringssysteem terecht. De toestellen daarvoor bestaan al, ze moeten enkel geïmplementeerd worden.  Bijvoorbeeld door een mes met een opening aan het handvat te gebruiken, op die manier wordt het bloed opgevangen in een aparte container.

Er moeten duidelijke regels komen op gebied van fraude, religie, ethiek en gezondheid. En de consument moet meekrijgen wat de meerwaarde van bloed in voeding is, namelijk de extra eiwitten en andere voedingstoffen in hun eten. Het bloed kan worden verwerkt zodat enkel de voedingsstoffen erin gebruikt worden, zodat niet elke stuk eten lijkt op bloedworst.