’s Morgens eten als een keizer, ’s middags als een koning en ‘s avonds als een bedelaar: klopt dat?

Heeft het tijdstip van de dag waarop je calorieën naar binnen speelt een impact op je gewicht?

Onderzoekers uit Londen en Amsterdam brachten studies bij elkaar over de tijdstippen waarop mensen gewoonlijk eten, hoeveel ze dan eten en hoeveel ze snacken tussendoor. Daarnaast bekeken ze studies over eetgewoonten in functie van het tijdstip van de dag en lichaamsgewicht. Deze gegevens brachten ze samen in een overzichtsstudie waarvan ze vervolgens een samenvatting maakten(1).

In totaal werden de eetgewoonten van diverse Europese landen in kaart gebracht. In Frankrijk, Zwitserland en Italië wordt bijvoorbeeld uitgebreid geluncht, en eet men minder ’s ochtends en ’s avonds. Belgen, Nederlanders, Britten, Denen en Duitsers hebben dan weer de gewoonte om karig te ontbijten, iets meer te eten tijdens de lunch en uitgebreider ’s avonds. Mensen die vooral ’s avonds veel eten, wegen gemiddeld meer. Net zoals mensen die veel snacken tussen de maaltijden: ook zij zijn dikker. Ten slotte zijn ook diegenen die niet ontbijten dikker dan mensen die wel ontbijten.

Uit hun analyse leiden de onderzoekers af dat een stevig ontbijt belangrijk is om je gewicht onder controle te houden en late, copieuze maaltijden, net als veel snacken tussendoor, kunnen leiden tot overgewicht. De uitdrukking ‘eet ’s morgens als een keizer, ’s middags als een koning en ’s avonds als een bedelaar’ heeft dus wel een grond van waarheid, zo menen ze.

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Deze studie toont niet aan dat calorieën die je later op de dag eet ‘eerder blijven plakken’, maar stelt enkel vast dat wie vooral ’s avonds veel eet, meer kans heeft op overgewicht. Een mogelijke verklaring zou kunnen zijn dat mensen die ’s avonds sporten minder eten, omdat ze minder voor de televisie zitten en dus minder snacken, of omdat het hinderlijk is om met een volle maag te sporten. De onderzoekers keken namelijk niet naar lichaamsbeweging. Anderzijds bevestigt dit onderzoek wel wat eerdere studies ook vaststelden: wie ontbijt, is over het algemeen slanker. Vermoedelijk is men dan minder geneigd te snacken overdag. Er zijn geen argumenten om te stellen dat het beter zou zijn om ’s middags meer te eten dan ’s avonds.

Eigenlijk brengt deze studie niets nieuws: het is beter om de dag te beginnen met een gezond, stevig ontbijt en niet te veel te snacken tussendoor.

Conclusie

Deze overzichtsstudie brengt aan het licht dat in veel Europese landen mensen vooral ’s avonds uitgebreid eten en ’s morgens amper ontbijten. Wie wel ontbijt, loopt minder risico op overgewicht dan diegenen die het ontbijt overslaan. Of het beter is om ’s middags meer te eten dan ’s avonds kan deze studie niet aantonen. Het is dus niet zo dat calorieën die je ’s avonds opneemt sneller leiden tot overgewicht dan calorieën die je ’s middags verorbert.