Voeding

App geeft eetgewoontes prijs
Onderzoek via een mobiele app wijst uit dat de meeste mensen maar een kwart van hun dagelijkse calorieën voor de middag consumeren, en amper een derde na zes uur 's avonds.

Kan je hete drank afkoelen door te blazen?
We kunnen dingen doen afkoelen door te blazen. Maar uitgeademde lucht is toch warm? Hoe zit dat?

IJsje smelt (bijna) niet dankzij kleefeiwit
Wetenschappers ontdekten dat een bepaald natuurlijk eiwit het smeltproces van roomijs vertraagt.

Het supplementendieet: nieuwe eetstoornis?
Steeds meer mannen gebruiken (legale) supplementen om hun lichaam er beter te laten uitzien.

Bang voor (fout) voedsel
Steeds meer mensen kopen gluten- of lactosevrije voeding omdat ze geloven dat ze de klassieke tegenhanger niet goed verdragen. Toch noteren experts geen toename van voedselintoleranties. Hoe ontstaan die subjectieve klachten dan?

6 voedingstips voor een beter geheugen
Met de examens in het vooruitzicht kunnen studenten hun geheugen een duwtje geven. Door de juiste dingen te eten, bijvoorbeeld. Zet het volgende op je menu en je stimuleert de aanmaak van nieuwe hersencellen.

Echte mannen eten (geen) vlees
Om een echte man te zijn, hoef je niet langer grote lappen vlees te eten.

Is fruitsap gezonder dan frisdrank?
De discussie over het al dan niet verbieden van frisdrankautomaten op middelbare scholen laaide deze week weer op. Fruitsap wordt vaak als gezond alternatief aangeboden aan kinderen. Terecht?

Is koffie gezond? Tien feiten en fabels
Een op de twee westerlingen begint z’n dag met een kop koffie. Houdt dat ons echt wakker? En wat zijn de nadelen? Vijf feiten en fabels over ons ‘bakje troost’.

Wat schaft de pot in 2043?
Er zullen in 2043 een pak meer magen te vullen zijn. Volgens de recentste prognoses lopen er tegen 2050 9,1 miljard mensen op aarde rond. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat niemand honger hoeft te lijden?

Wetenschappelijk champagne schenken
Bubbelfysicus Gerard Liger-Belair bestudeert hoe champagne het smaakvolst geserveerd wordt. Hij leerde ons al dat grote flessen betere champagne schenken en dat je champagneglazen met de hand droogt. Een overzicht champagnewetenschap.

Minder zout, minder smaak?
Producenten die het zoutgehalte in hun producten willen verminderen doen vaak een beroep op smaakexperts die ervoor moeten zorgen dat de producten even zout blijven smaken hoewel er minder zout in zit.

Alles wat u over calorieën weet, is fout
De spijsvertering is een veel te complex proces om zomaar in naakte cijfers te kunnen omzetten. Het aantal calorieën dat de labels van voedingsproducten vermelden, kan door vele oorzaken aanzienlijk verschillen van het aantal dat we werkelijk uit die voeding halen.

De toekomst is aan kweekvlees
Wetenschappers werken aan een oplossing voor de steeds groeiende vraag naar biefstuk zonder de aarde uit te putten. Stap 1: neem een petrischaal.

Spuiten en slikken in de stal
In de veehouderij wordt nog steeds te veel antibiotica gebruikt. Daardoor ontstaan resistente bacteriën die ook onze gezondheid bedreigen. (2013)

Het verschil tussen genoeg en te veel zout
Te veel zout activeert cellen die vieze smaakjes detecteren.

Minder calorieën, (beetje) meer levenskwaliteit
Primaten die een caloriearm dieet krijgen, zijn gezonder, maar leven niet langer dan soortgenoten met een normaal dieet.

Topsport zonder vlees, kan dat?
Dat je om sterk te zijn veel vlees moet eten, is een fabeltje.